مبلمان شهری

انواع نورپردازی محوطه ساختمانی

سرفصل‌های مقاله

آیا می‌دانشتید یکی از روش های زیباسازی ساختمان، نورپردازی محوطه ساختمان است؟ چراغ های محوطه در واقع به تجهیزاتی گفته می شود که برای روشنایی و در بعضی مواقع برای زیبا سازی در محیط ها مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که چراغ های محیط نور زیادی داشته باشند به آن ها نور افکن نیز گفته می شود که در این متن ما به بررسی انواع چراغ های محوطه و برخی ویژگی های آن ها می پردازیم. البته چراغ های محوطه بسته به کاربرد و نوعی که دارند به انواع گوناگونی تقسیم می شوند که به آن ها چراغ های حیاط و پارکی نیز می گویند. اگر بخواهیم به تاریخچه چراغ ها بپردازیم می توان به چراغ هایی اشاره کرد که در حدود 4000 سال پیش به نام چراغ های پیه سوز استفاده می شد. بعد از آن چراغ های موشی جای آن ها را گرفتند و این روند تا جایی ادامه کرد که به چراغ های رشته ای رسیدیم که انواع مختلفی دارندو از آن ها در هر مکان به تناسب ویژگی هایی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند.

 

چراغ های محوطه و کاربرد های آن ها

همان طور که در ابتدای متن به آن اشاره شد، چراغ های محوطه می توانند کاربرد های متفاوتی داشته باشند که روشن کردن محوطه یکی از آن هاست. به طور کلی چراغ ها امروزه در انواع گوناگونی تولید می شوند که انواع زیادی از آن ها برای زیبا سازی محیط مورد استفاده قرار می گیرند که مشتری ها می توانند بر اساس نیازی که دارند چراغ مورد نظر خود را انتخاب کنند. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که قبل از خرید چراغ محوطه باید به آن توجه داشت شار نوری آن است. این مولفه نشان دهنده توان نوری و میزان نوری می باشد که هر نوع از چراغ ها میتواند از خود منتشر کند.

نورپردازی محوطه ساختمان یکی از بهترین و کم‌هزینه‌ترین راهکارها برای تبدیل فضای کسل‌کننده اطراف منزل، به یک فضای زیبا و با نشاط است. با این حال نورپردازی محوطه چندان کار آسانی نیست و اجرای یک پروژه تمام و کمال و بی‌نقص بسیار راحت نیست. در این مقاله به ارائه راهکارهایی برای نورپردازی محوطه به بهترین و جذاب‌ترین شکل خواهیم پرداخت. به کمک این راهکارها خواهید دید که انواع مختلف نورپردازی محوطه به چه شکل بر نمای ساختمانی تاثیر می‌گذارد، و استفاده از چه نوع نورپردازی محوطه برای کدام قسمت ساختمان مناسب است.

درست مثل هر طراحی مدرن دیگری، استفاده زیاد از نور به طور قطع نتیجه معکوس خواهد داشت. شاید با خودتان فکر کنید برای داشتن یک نورپردازی زیبا باید همه جا را نورانی کنید و در هر گوشه و کنار محوطه و برای هر درخت از نورپردازی جداگانه استفاده کنید، ولی باید این نکته را به یاد داشته باشید که استفاده از نور بیش از حد، نه تنها باعث بالا رفتن هزینه برق به صورت سرسام‌آور می‌شود، بلکه هیچ تاثیر مثبتی از لحاظ زیبایی شناسی بر روی محوطه ساختمان نخواهد داشت.

عاملی که باعث زیبایی محوطه می‌شود، تلفیقی از نور و تاریکی و سایه روشن‌های ایجاد شده به واسطه نورپردازی محوطه است. این تضاد در طول روز وجود ندارد و بوجود آوردن آن در طول شب به کمک نورپردازی مناسب در میان شاخ و برگ‌ها، محیطی بسیار زیبا را به ارمغان می‌آورد.

 

موقعت قرار گیری چراغ در محیط

موقعیت قرار گیری چراغ ها در محیط باید طبق اصول و بعضی استاندارد ها انجام شود که در ادامه به آنها می پردازیم. البته لازم به ذکر است که، نکات مطرح شده برای چراغ هایی می باشد که در فضای باز نصب می شوند.
• در ابتدا باید چراغ های شهری را نوعی المان در نظر گرفت تا بتوان به راحتی روی عواملی مانند تعداد آن ها ، نحوه نصب و فاصله آن ها از یکدیگر بررسی های لازم را انجام داد.
• اگر از چراغ ها برای روشن کردن شی خاصی استفاده می کنید باید علاوه بر طراحی روشنایی به طراحی معماری و زاویه تابش چراغ نیز توجه کرد.
• از دیگر نکات مهمی که باید در این باره رعایت کرد. در نظر گرفتن ارتفاع پایه چراغ است. ارتفاع پایه چراغ باید نه به اندازه ی باشد که نور آن روی یک نقطه متمرکز شود و نه به اندازی ای باشد که به علت ارتفاع زیاد منطقه ای را پوشش ندهد.

در واقع چراغ ها وسایل هستند که وظیفه آن ها حفاظت از لامپ ها است. بنابراین باید قبل از خرید ان ها به نکات زیادی اعم از کارخانه سازنده ، مدل چراغ ، ولتاژ و توان نامی ، حداکر دمایی که می توانند تحمل نمایند ، زاویه نصب ، وزن و ابعاد چراغ توجه کنید و چراغی که انتخاب می کنید با محل مورد نظر شما برای نصب تناسب داشته باشد و برای هر شرایط و محل خاص چراغی با ویژگی های متناسب استفاده کنید. به عنوان مثال برای محل هایی که در فضای آزاد بوده و احتمال بارش برف و باران، وزش باد و گرد غبار وجود دارد باید از چراغ هایی استفاده کرد که دارای پوشش های مخصوص فضای باز هستند و از نفوذ گرد و غبار به داخل چراغ ها جلوگیری می کند.

یکی از ویژگی های مهمی که باید به آن توجه کرد درجه حفاظت چراغ ها می باشد که این مشخصه چراغ های محوطه توسط IP آنها روی چراغ ها ثبت می شوند. این عدد توسط دو رقم مشخص می شود که رقم سمت چپ نشان دهنده درجه حفاظت در برابر تماس با قسمت های برقی و ورود اجسام خارجی و گرد و غبار به داخل چراغ ها را نشان می دهد و رقم سمت راست نیز حفاظت آن ها در برابر آب را نشان می دهد.

از مهم ترین قسمت های چراغ های محوطه حباب های آن است که نوع حبابی که روی چراغ ها نصب می شوند نیز بسته به محل قرار گرفتن چراغ ها متفاوت بوده به عنوان مثال حباب ها دارای انواع گوناگونی هستند که شامل حبابهای شیشه ای ، پلاستیكی ، پریسماتیك ، پلی اكریل ، پلاستیك نسوز و نشكن می شوند که هر کدام از آن ها دارای مشخصات به خصوصی می باشند که در ادامه به آن اه می پردازیم.

حباب های شیشه ای:
حباب های شیشه و پریسماتیک نور را بهتر ازخود عبور داده که باعث می شود در مصرف برق صرفه جویی شده و تعداد چراغ های کمتری نبز مورد استفاده قرار بگیرند.

حباب های پلاستیکی:
نوع دوم حباب ها، حباب های پلاستیکی هستند که قیمت آن ها نسبت به حباب های دیگر پایین تر بوده ولی بعد از مدتی کدر شده و باعث می شود چاغ ها شفافیت قبل را نداشته باشند.

حباب های پلی اکریل:
این نوع از حباب ها نسوز بوده و به دلیل وزن کمی که دارند و همچنین مقاومتی که در برابر ضربه و حرارت دارند می توان از ان ها در خیابان ها و همچنین محل هاییکه احتمال آسیب به آن ها زیاد است استفاده کرد.

 

در چه محل‌هایی از نورپردازی محوطه استفاده کنیم؟

برای نورپردازی صحیح، باید به چند نکته در مورد انتخاب محل مناسب برای نورپردازی دقت لازم را داشته باشید. محل‌های مورد علاقه خود را مشخص کنید و با نورپردازی مناسب کاری کنید که این محل‌ها بیشتر خود را نشان دهند. به عنوان مثال، در صورتی که برکه و یا آبنمای کوچکی در محوطه باغ و یا ساختمان خود دارید، می‌توانید جلوه آن را به کمک نورپردازی دوچندان کنید. محل‌هایی که در طول روز چندان زیبا نیستند را به محل‌هایی رویایی و زیبا در طول شب تبدیل کنید. به عنوان مثال، یک دیوار سنگی عادی در طول روز زیبایی چندانی ندارد، ولی در طول شب با یک نورپردازی محوطه حساب شده، می‌توانید آن را به زیبا‌ترین محل در حیاط خود تبدیل کنید.

در مورد کارآمدی نورپردازی خود فکر کنید و به صورت حساب شده محل‌هایی مانند راهروها و پله‌ها را روشن کنید. این نورپردازی علاوه بر زیباسازی محوطه، باعث امنیت این گذرگاه‌ها در طول شب می‌شود. مسئله مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، نورپردازی ورودی ساختمان است. محوطه ورودی ساختمان باید به خوبی روشن باشد و حس خوبی را به افرادی که وارد ساختمان می‌شوند القا کند.

این نکته را به یاد داشته باشید که هدف از نورپردازی محوطه، دیدن تاثیرات نور است، و نه خود منبع نور. تنها استثنا در این زمینه، نورپردازی مسیرها است. چراغ‌هایی که به منظور روشنایی راهروها و پله‌ها استفاده می‌شوند، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که جنبه تزئینی هم داشته باشند.

نورپردازی محوطه باغ

انواع نورپردازی محوطه

بعد از آشنایی با نورپردازی محوطه ساختمان و نکات ضروری در مورد آن، زمان انتخاب نورپردازی برای محل‌های مختلف محوطه فرا می‌رسد. برای انتخاب بهترین نوع نورپردازی، بهتر است با انواع نورپردازی محوطه ساختمان آشنا شوید. با آشنایی با انواع نورپردازی ساختمان، می‌توانید بهترین آنها را برای محل‌های مختلف محوطه منزل خود انتخاب کنید.

نورپردازی مسیرها

به طور قطع، نورپردازی مسیرها متدوال‌ترین نوع از نورپردازی محوطه است. به منظور این نورپردازی از چراغ‌های مختلفی استفاده می‌شود. می‌توان از نورپردازی نقطه‌ای به تعداد زیاد و یا نورپردازی در کل مسیر استفاده کرد.

نورپردازی از بالا

ابتدایی‌ترین شکل نورپردازی محوطه، نورپردازی از بالا است. از این نورپردازی برای نقاط مختلف و ارتفاع زیاد، مانند درخت‌های بلند استفاده می‌شود. از این نورپردازی می‌توان در زیر شاخه‌های بلند درختان و در ارتفاع‌های مختلف استفاده کرد.

نورپردازی به شیوه ضد نور

این شیوه نورپردازی بسیار جذاب است و در آن منبع نور را پشت جسم مورد نظر قرار می‌دهند. در این روش، منبع نور دیده نخواهد شد و نور از پشت جسم مورد نظر دیده خواهد شد، در همین حال سایه آن جسم در مقابل پدیدار می‌شود که منظره بسیار زیبایی را به وجود می‌آورد.

نورپردازی سایه

این شیوه نورپردازی، معکوس شیوه ضد نور است. در این شیوه از نورپردازی، منبع نور بین جسم و نقطه مورد نظر قرار می‌گیرد. این شیوه هنگامی کاربرد دارد که یک دیوار پشت جسم مورد نظر قرار داشته باشد و سایه جسم روی آن قرار بگیرد. این شیوه منظره بسیار ساده و دلنشینی را به ارمغان می‌آورد.

نورپردازی یه شیوه مهتاب

این شیوه از نورپردازی برای باغ‌هایی با درختان بلند بسیار مناسب است. در این روش، منبع نور در ارتفاع زیاد و میان شاخ و برگ درختان و رو به پایین قرار می‌گیرد. این شیوه نورپردازی، تداعی کننده نور مهتاب است و همین دلیل این نام‌گذاری است.

نورپردازی متمرکز

در این شیوه نورپردازی محوطه، منبع نور به یک سطح صاف مانند دیوار متصل می‌شود و به سمت بالا و یا پایین قرار می‌گیرد. بازی با سایه و نور در این شیوه از نورپردازی بسیار دلنشین است و فضای زیبایی را در محوطه باغ و حیاط ایجاد می‌کند.

نورپردازی به شیوه اشباع نوری

در پاره‌ای از مواقع بد نیست که بخشی از محوطه را از نور اشباع کنیم. این شیوه به خودی خود برای تمام محوطه زیبا نیست، ولی برای بخشی از محوطه می‌توان از آن استفاده کرد که نه تنها محوطه را زیبا می‌کند، بلکه باعث می‌شود نورپردازی بقیه نقاط محوطه بیشتر جلب نظر کند.

نورپردازی محوطه ویلا

با استفاده از این تکنیک‌های نورپردازی محوطه، می‌توانید فضای دلنشینی را در اطراف محوطه ساختمان، حیاط و یا باغ خود به وجود بیاورید. استفاده از انواع شیوه‌های نورپردازی بستگی به سلیقه شخصی شما دارد و قانون خاصی برای استفاده از این شیوه‌ها وجود ندارد. با در نظر گرفتن محوطه ساختمانی و مشورت با متخصصان این زمینه در ایمن ترافیک کالا، می‌توانید بهترین نورپردازی را برای محوطه ساختمانی خود را به مرحله اجرا بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا