دانستنی ها

تمام مراحل روش ساخت استخر

سرفصل‌های مقاله

اگر نیاز به ساختن استخر در حیاط منزل یا ویلای پیدا کنید، هزینه زیادی را متحمل خواهید شد؛ بنابراین مجبور می‌شوید که به دنبال روش ساخت استخر گشته تا بهترین گزینه ممکن را پیدا کنید. شاید تنها در چند نقطه از مناطق شهرهای بزرگ و در چند شهر تفریحی مانند شمال کشور و شهرهای جنوبی مانند کیش شاهد استفاده از استخر باشیم. بنابراین ساخت استخر می‌تواند یک چالش مهم و نگران کننده باشد. برای کسانی که در این زمینه تجربه کافی دارند، فقط بحث هزینه و زمان بندی مطرح است.

اما برای کسانی که با روش ساخت استخر آشنا نیستند و تا کنون چنین تجربه‌ای را نداشته‌اند، ما در این مطلب ۴ از روش ساخت را پیشنهاد خواهیم داد و در هر کدام از آنها مراحل انجام کار را نیز ارائه می‌دهیم.

گودبرداری ابتدایی‌ترین گام در روش ساخت استخر

اگر روشهای مختلف ساخت استخر در حیاط منزل یا در حیاط ویلا را با یکدیگر مقایسه کنیم، مراحل ساخت و مصالح به کار رفته در آنها ممکن است با هم متفاوت باشد. اما نکته جالبی که در تمامی این روش‌ها وجود دارد، انجام گودبرداری به عنوان ابتدایی‌ترین گام در همه روش‌ها است. شما چه قصد ساختن استخر در پارکینگ منزل خود را داشته باشید و یا بخواهید آن را به صورت یک استخر روباز در حیاط ایجاد کنید، لازم است فرآیند گودبرداری را انجام دهید تا استخر شما هم سطح با زمین ساخته شود.

روش ساخت استخر عمدتاً به صورت عمقی و در دل زمین انجام می‌گیرد و کمتر استخری پیدا می‌شود که در سطح زمین و به صورت مرتفع ساخته شده باشد. زیرا، روش دوم اطمینان کافی ندارد و تبعات جبران ناپذیری را ممکن است برای سازه به وجود آورد. بنابراین، بعد از نقشه برداری و تعیین اندازه استخر، باید فرایند گودبرداری انجام شود که معمولاً با ابعاد بزرگتری، نزدیک به یک متر از هر سمت استخر، انجام می‌گیرد. از این مرحله به بعد، روش ساخت استخر متفاوت بوده که چهار شیوه زیر معرفی می‌شود.

روش ساخت استخر بتنی

فرض می‌گیریم که اولین انتخاب شما، روش ساخت استخر بتنی است که در آن از مصالح دیگری مانند بلوک، آجر یا هر ابزار دیگری استفاده نمی‌کنید. این روش نیاز به تمهیدات ویژه‌ای دارد. اول لازم است که توجه ویژه‌ای به بتن ریزی دیوارها و کف استخر داشته باشید. فرض می‌کنیم که شما مرحله خاکبرداری را انجام داده‌اید و از این مرحله به بعد وارد فاز دوم می‌شوید.

 

روش ساخت استخر بتنی

شیب بندی و صاف کردن کف استخر

بعد از انجام گودبرداری، شما با یک حفره خاکی بزرگ مواجه هستید که بسیار خام بوده و هیچ تغییری در آن ایجاد نکرده‌اید. اولین کاری که باید انجام دهید، مشخص کردن شیب بندی و صاف کردن کف استخر است که این کار را با ابزارهایی مانند بیل و غلطک می‌توانید انجام دهید. اگر اندازه استخر شما بزرگ است، بهتر است از چند نفر کمک بگیرید و از تجربه یک فرد ماهر برای بررسی شیب کف استخر استفاده کنید.

پیکر بندی و آرماتور بندی کف و دیواره‌های استخر

اگر گام قبلی را به شکل مناسب انجام داده باشید، الان استخر شما از لحاظ ساختار کمی مناسب‌تر شده است و الگوی کلی آن برای شما قابل ترسیم است. مطابق با نقشه‌ای که در گام اول تهیه کرده‌اید، باید مشخص کنید که استخر شما به صورت مستطیلی، مربعی، دایره‌ای یا شکل فانتزی باشد. در این گام باید از یک گروه حرفه‌ای کمک بگیرید تا پیکر بندی و آرماتور بندی کف و دیواره‌های استخر را برای شما انجام دهند. به خاطر داشته باشید که این پیکربندی به عنوان ساختار و شکل اصلی استخر شما در نظر گرفته می‌شود و باید با دقت ویژه‌ای انجام شود. فراهم آوردن میلگرد و ابزارهای لازم برای چیدن آنها مهم‌ترین کاری است که شما در این مرحله باید انجام دهید.

جایگذاری سیستم لوله کشی

شاید پیش خود فکر کرده‌اید که در این مرحله باید بتن را بریزید. فراموش نکنید که استخر شما باید سیستم تهویه فاضلاب و سیستم تأمین آب سرد و گرم داشته باشد. عبور دادن این لوله‌ها از بتن تقریباً غیرممکن است و باید قبل از بتن ریزی آنها را انجام دهید. سعی کنید از لوله‌های بزرگتر از حالت معمول برای تأمین آب استفاده کنید و حتماً سیستم‌های مختلفی برای تخلیه آب و شستشوی فضای داخلی استخر در نظر بگیرید.

کابل کشی و جایگذاری چراغ‌ها

احتمالا فراموش نکرده‌اید که استخر شما باید نورپردازی و چراغ داشته باشد؟ این یکی از مراحلی است که در روش ساخت استخر باید به آن توجه داشته باشید و حتماً کابل کشی لازم برای نورپردازی و نصب چراغ در داخل استخر و در فضای اطراف آن را فراهم کنید. برای کسانی که به دنبال ساخت یک استخر بزرگ ورزشی هستند، مسئله کابل کشی و نصب چراغ‌ها در زیبایی و جلب توجه مشتریان بسیار مهم است.

بتن ریزی کف

گام مهم دیگر در روش ساخت استخر بتنی، بتن ریزی کف است. مهم‌ترین ویژگی در استخرها این است که می‌توان دیوارها را با مصالح دیگری ساخت که در نمونه‌های بعدی بیشتر به آنها خواهیم پرداخت. اما در این مرحله بتن ریزی کف استخر در اولویت قرار می‌گیرد.

ساخت دیوارها

پس از اتمام بتن ریزی کف استخر، نوبت به بتن ریزی دیوارها می‌رسد. اگر دیوارها با استفاده از بتن معمولی ساخته شوند، با کمک قالب‌های چوبی و فلزی امکان بتن ریزی دیوارها نیز فراهم می‌شود. استفاده از بتن برای دیوارها در استخرهای فانتزی بهتر است.

آب بندی دیوارها

تا اینجای کار شما قالب کلی استخر را ساخته‌اید و می دانید که طراحی آن به چه صورت است. در این مرحله باید آن را نسبت به عبور آب عایق سازی کرده و اصطلاحاً دیوارها را آب بندی کنید. برخی ممکن است از پوشش pvc، برخی از رنگ‌های ضد آب و استریل و برخی نیز از روش های غیر معمولی برای آب بندی دیوارها و جلوگیری از خروج آب استخر استفاده کنند. رنگ مخصوص استخر و رنگ استخری پایه حلال بهترین گزینه‌هایی است که در این مورد می‌توانید از آنها استفاده کنید و از خروج آب جلوگیری نمایید.

پر کردن پشت دیوارهای استخر

به خاطر داشته باشید که پر کردن استخر بدون محکم کردن پشت دیوارها استاندارد نیست و می‌تواند باعث خراب شدن استخر شود. پس به هر اندازه که استخر شما محکم ساخته شده باشد، ابتدا پشت دیوارهای آن را به طور کامل با خاک و سنگ و یا حتی با بتن پر کنید تا به استحکام کافی برسد.

پر کردن استخر

آخرین مرحله پر کردن استخر و امتحان کردن آن است. سعی کنید یک بار استخر را به طور کامل پر کنید و چند روز به آن فرصت دهید تا نشتی‌های یا مشکلات احتمالی آن را برطرف کنید. اگر مشکلی از این لحاظ وجود نداشت، استخر شما آماده بهره برداری و آب تنی است.

روش ساخت استخر بلوکی

روش ساخت استخر بلوکی با استخر بتنی تفاوت چندانی ندارد و تقریباً تمامی مراحل آنها مشابه است. تنها تفاوتی که در این مرحله دیده می‌شود، بحث ساخت دیوارها و آب بندی کردن آنهاست. در مورد قبل از خود بتن و از قالب‌های آن برای ساخت دیوار استفاده کردیم و یک روکش بر روی آن کشیده شد. هنگام ساخت استخر بلوکی، دیوارهای استخر با استفاده از بلوک های سیمانی یا بلوک‌های ضد آب ساخته می‌شوند و بر روی آنها یک لایه بتنی به عنوان عایق قرار می‌گیرد. در آخرین مرحله باید فرآیند آب بندی دیواره‌ها انجام گیرد که از گزینه‌های پیشنهادی در بند قبل مانند رنگ مخصوص استخر و رنگ استخری پایه حلال را می‌توانید استفاده کنید.

 

روش ساخت استخر

روش ساخت استخر آجری

روش ساخت استخر آجری همانند ساخت استخر بلوکی است که در مرحله ساخت دیوارها و همچنین ایجاد پوشش برای آنها تفاوت دیده می‌شود. مهم‌ترین مزیت آجرها نسبت به بلوک‌ها، کوچک بودن اندازه آنهاست که می‌توان طرح‌های فانتزی و الگوهای منعطف بیشتری برای استخر در نظر گرفت. از طرف دیگر، میزان نفوذپذیری آب در آجرها بسیار کمتر از بلوک است و می‌توان از روش‌های آب بندی معمولی مانند قیر و گونی برای آب بندی کردن استخر استفاده کرد.

در روش ساخت استخر آجری از آجرها به عنوان بهترین مصالح برای ساخت دیوار استفاده می‌شود که معمولاً آجرهای توپر دیواری برای این مورد مناسب‌تر هستند. البته لوله کشی و سیم کشی از داخل دیوارهای آجری بسیار سخت‌تر از سایر انواع مصالح دیوار است و باید به این نکته قبل از ساخت دیوار توجه داشته باشید.

روش ساخت استخر خاکی

روش ساخت استخر خاکی تنها مرحله گودبرداری و شیب بندی آن مشابه با سایر روش‌های ساخت استخر است و سایر مراحل در مورد استخرهای خاکی انجام نمی‌شود. معمولاً استخرهای خاکی در فضای آزاد مانند زمین‌های کشاورزی و ملک‌های شخصی مانند ویلاها ساخته می‌شوند و اندازه آنها نسبت به سایر استخرها بزرگتر است. به کار بردن خاک مخصوص مانند ترکیب خاک رس و ساروج برای کف استخر خاکی به منظور جلوگیری از نفوذ آب به داخل زمین بسیار مهم است.

در برخی موارد، در روش ساخت استخر خاکی از یک لایه سنگی برای پوشش دیوارها و کف استخر استفاده می‌شود تا از بلند شدن گل ولای و گلی شدن استخر جلوگیری شود. استخرهای خاکی بیشتر سلیقه‌ای هستند و تعداد آنها بسیار کمتر است.

با شروع فصل تابستان و آغاز تعطیلات، معمولاً خانواده‌ها به دنبال ایجاد یک فضای تفریحی برای فرزندان خود هستند که برخی از آنها به سراغ انواع روش ساخت استخر می‌روند تا فضایی شاد و مرفه ایجاد کند. اگر این مطلب در زمینه ساخت استخر به شما کمک کرد، در مطالب بعدی راهنمای خرید آلاچیق را به شما ارائه خواهیم داد تا بتوانید به زیباسازی فضای تفریحی و گردشی خود بیشتر کمک کنید.


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا